Ytbehandling och korrosionsskydd vid montering av trådprodukter

Idag ser vi trådprodukterna precis överallt. De förekommer där man behöver hängsystem för förvaring såväl som i förvaringslösningar för hem. Dessutom förekommer den här typen av produkter inom många olika industrier där de kan vara en del av tillverkningsprocesser såväl som verktyg.

Oavsett om det handlar om en dekorativ korg i butiksmiljö eller en industrikomponent som utsätts för väder och kemikalier så är ytbehandling och korrosionsskydd av största vikt. Rätt val av metod och material vid tillverkning av trådprodukter kan förlänga den färdiga produktens livslängd och även förbättra dess utseende.

Varför behöver trådprodukter ytbehandling och korrosionsskydd?

Metalltråd är ofta känslig för korrosion. Även om den är gjort av rostfritt stål eller aluminium så kan det bli svårt att hålla tråden fin i miljöer som är fuktiga eller där det finns salt och kemikalier. Även inomhus kan felaktig ytbehandling på trådprodukter leda till rostfläckar, missfärgningar eller nedsatt hygienisk standard.

Med ett skyddande skikt minskar man risen för:

  • Oxidering kan bryta ner metallen och försvaga dess struktur och skada dess utseende.
  • En hård och tålig beläggning kan skydda mot repor och bucklor.
  • Kemisk påverkan. Aggressiva miljöer som utsätter tråden för syror, baser eller saltvatten kräver en ytbehandling som motstår dessa angrepp.

/2024-09-23-09-50-18.jpg

Vanliga ytbehandlingsmetoder

Det finns flera ytbehandlingsmetoder som kan bli aktuella för trådprodukter. Några exempel är:

  1. Galvanisering

Detta är det som kan kallas för förzinkning och som betyder att man doppar trådprodukten i smält zink. Då får man ett skyddande zinkskikt som förhindrar syre och fukt från att nå metallens yta. Galvanisering är ofta ett ekonomiskt och effektivt sätt att uppnå grundläggande korrosionsskydd. Detta särskilt för utomhusapplikationer som stängsel, grindar och balkongräcken.

  1. Elektrisk förzinkning

Det finns också galvanisering med el som fungerar med en elektrolytisk process där man lägger ett tunt och jämnt lager av zink på metallytan. Resultatet blir slätt och mer kontrollerat än då man använder sig av varmförzinkning. Det går också att kombinera elektrisk förzinkning med kromatering för att få ännu bättre korrosions-beständighet.

  1. Pulverlackering

Pulverlackering innebär att man smälter ett pulverformat färgmaterial och låter det härdas på trådproduktens yta. Denna ytbeläggning ger korrosionsskydd och är estetiskt tilltalande med möjlighet till valfri färg. Pulverlack är slitstarkt och resistens mot UV-strålning och det kan ha olika ytstruktur. Denna metod är vanlig då man tillverkar förvaringslösningar och inredningsdetaljer där det är viktigt med estetisk design.

  1. Rostfritt stål och passivering

När man jobbar med rostfria material från start är behovet av efterföljande ytbehandling mindre. Rostfritt stål bildar ett naturligt passivskikt men kan även genomgå passivering som ökar detta oxidskikt och därmed förbättrar korrosionsbeständigheten ytterligare. När det handlar om mer krävande miljöer så kan elektropolering ge en ännu mer korrosionsresistent och hygienisk yta.

  1. Kromatering och fosfatering

Det här är kemiska behandlingar som kan användas som förberedande steg för vidare behandling eller som fristående korrosionsskydd. Kromateringar och fosfateringar erbjuder en mikroporös yta där färg eller pulverlack fäster väl samtidigt som korrosionsskyddet förbättras.

Integrering i monteringsprocessen

Att planera ytbehandlingsmomenten parallellt med monteringen är avgörande för ett bra slutresultat. En nyckelfråga är om ytbehandlingen ska ske före eller efter montering. Om tråden bearbetas efter ytbehandlingen så riskerar man att skada skiktet. Ibland kan det vara mer kostnadseffektivt att behandla råmaterialet innan det förädlas till färdig produkt men detta ställer högre krav på skonsamma monteringsmetoder.

När en trådprodukt är färdigmonterad kan den ytbehandlas som en komplett enhet. Det eliminerar risken för skarvar där korrosion kan få fäste. Dessutom får man ett jämnt och heltäckande skikt på produkterna på detta vis. Men det ska sägas att storlek och geometrisk komplexitet på produkten kan begränsa valet av metod. Bad för galvanisering kan kanske inte vara hur stora som helst och ugnens kapacitet för pulverlack påverkar också möjligheterna.

Kvalitetskontroll och testning

Oavsett vald metod bör kvalitetskontroll vara en integrerad del av monteringsprocessen. Det är viktigt att jobba med visuell inspektion där man ser om det finns ojämnheter, droppar eller blåsor i ytbeläggningen. Dessutom ska man kontrollera att ytbehandlingen har önskad tjocklek. För tunn beläggning ger ett sämre skydd.

Man kan också genomföra saltspraytest för att se hur väl den ytbehandlade trådprodukten motstår korrosion under simulerade förhållanden. Man måste utöver detta också kontrollera att ytbehandlingen inte har påverkat grundmaterialets styrka negativt. Detta särskilt om trådprodukten ska tåla mekanisk belastning.

19 Jan 2025