Ytbehandling för riktig hållbarhet

Ytbehandlingar är olika tekniker som syftar till att stärka, skydda och försköna metallprodukter.

Metall är ett mycket mångsidigt och formbart material som vi idag är beroende av för många vanliga produkter. I allt från bilar och köksmaskiner, till leksaker och möbler spelar metallkomponenter en stor roll i konstruktionen. Även om metall är ett mycket starkt och tåligt ämne kan det försvagas av yttre påverkan såsomfukt, temperaturförändringar och stötar. Därför är olika typer av ytbehandlingar viktiga vid all framställning av metallprodukter, och det finns idag en rad tekniker som både kan ge en produkt lämpligt skydd och ett snyggare yttre.

Skydd hela vägen
Oftast är ytbehandling en kontinuerlig process där man i alla stadier av produktionen ser till att med olika tekniker skydda metallkomponenterna och göra ytan jämn. Vilka behandlingar man använder beror både på vilken typ av metall komponenten består av samt formen på metallen. När det gäller exempelvis metalltråd, vilket är vanligt vid tillverkningen av olika typer av inredning, behandlas tråden ofta genom förzinkning vilket innebär att ett tunt lager zink appliceras på metallytan. Detta ger både visst skydd mot rost och även en fin yta. Många andra metallkomponenter behandlas med förkromning vilket ger större hårdhet till ytan. När man ytbehandlar metallkomponenter är syftet både att skydda dem och påverka dess utseende så att de bli estetiskt tilltalande. I det senare fallet så tar man hand om behandlingen vid ett senare skede av produktionen. En viktig förutsättning för att ytbehandlingarna ska lyckas är att metallytan har förberetts på rätt sätt, så att den är jämn och rengjord efter de bearbetningar arbetsstycket har genomgått såsom exempelvis beskärning och formning.

Olika skydd för olika miljöer
När man väljer ytbehandlingar så är den avgörande faktorn vad man ska ha produkten till och i vilken miljö denna produkt används. Utomhusmiljöer och inomhusmiljöer medför olika typer av påfrestningar och därför krävs det att man anpassar ytbehandlingen därefter. Komponenter som exempelvis ska användas för inredning behöver inte ett så väldigt starkt skydd mot fukt, men å andra sidan måste de kunna stå emot både repor och stötar samt elektricitet. Dessutom vill man gärna att denna typ av produkter har en tilltalande metallglans så att de ser nya ut länge, och även är lätta att hålla rena. Bildelar och andra detaljer som kommer vistas utomhus, vara utsatta för extrema temperaturer och tryck, behöver mer gedigna behandlingar, vilket innebär tjockare lager av exempelvis krom, nickel och zink som tillsammans bildar en skyddande hinna över metallytorna.

En snygg yta för en säljbar produkt
När man ser en färdig metallprodukt tänker man kanske inte alltid på vilka processer som ligger bakom en blank yta eller fräck färg. Det är absolut inte bara målarfärg det handlar om utan dessa ytor har skapats genom sinnrik ytbehandling som både skyddar och skapar ett attraktivt yttre. Ett av de bästa exemplen på en produkt som är beroende av det mest skinande yttre är bilen. För att uppnå den snygga, blanka färgen så används ofta lackering där man antingen i våt form eller i pulverform applicerar en kombination av skyddande ämnen och färg i ett jämnt lager. Detta är det sista steget, kronan på verket, av lyckade ytbehandlingar. Ett annat exempel på ett område där det finns många olika ytbehandlingar är diskbänkar. Det finns diskbänkar som är lackerade med högglans, men det finns även matta ytor. Färger och ytor på kan idag fås i en oändlig variation, men den som tror att det är enkelt att lackera diskbänkar tror fel. Även detta är en hel vetenskap, men fint blir det!

Företag som hjälper dig med ytbehandling

Letar du efter företag som kan hjälpa dig med ytbehandling? Du hittar du dem här »