Fästelement som inte lämnar någon skruv lös

Fästelement är de skruvar, bultar och muttrar som används för att montera samman en metallprodukt.

Innan en produkt är färdig för leverans måste den monteras samman på ett korrekt sätt. En första förutsättning för att en produkt kommer att fungera som den ska är naturligtvis att de delar som den består av har tillverkats på rätt sätt. Men en lika viktig förutsättning är de fästelement som används vid montering. Vare sig det handlar om skruvar, bultar eller muttrar finns de i alla möjliga former, storlekar och typer av metall som passar för alla sorters metallprodukter.

Hur viktig är en liten skruv?
I en riktigt bra konstruerad metallprodukt lägger man inte ens märker till skruvarna och muttrarna, och kanske är det därför det är så lätt att glömma hur viktig denna lilla detalj är. Både skruvar, bultar och muttrar är sinnrika uppfinningar som är konstruerade att tåla stora påfrestningar såsom tryck, vikt och vibrationer utan att rubbas. Samtidigt ska de ofta vara små och diskreta, i många produkter syns de inte överhuvudtaget. Skruvprincipen är uråldrig och den klassiska enkla skruvmodellen formad som en pinne med spiralvridet spår används fortfarande. Utöver den enkla skruven har hur många varianter som helst utvecklats utifrån samma princip, och man kan finna fästelement gjorda av alla möjliga metaller och med mycket olika form och utseende.

En riktigt bra skruv
En viktig förutsättning för att en skruv ska fungera väl är hur den har konstruerats. Idag finns mycket avancerade svarvar och fräsar som kan tillverka allt från stora bultar till de minsta skruvarna med stor precision. Utöver precis formgivning är även ytbehandling av materialet skruven är konstruerad av nödvändigt för att ge skydd. Man kan göra skruvar av i stort sett alla metaller som exempelvis järn, stål och plåt. Men oavsett material på kräver alla fästelement, liksom metalldelarna de ska hålla samman, bra skydd mot rost och alla andra typer av slitage de ska utstå. Vanliga ytbehandlingar är galvanisering och förkromning, där zink och krom används för att ge fästelement så som skruv, muttrar, brickor eller fjädrar en hård tålig yta som inte rostar i första taget. Ännu en viktig aspekt är designen på fästelementen, till exempel vilka former de har, hur många kanter, och om det behöver finnas låsning eller fjädring i produkten.

Ligg ett steg före
Redan då en produkt är på designstadiet funderas det kring exakt vilka fästelement som passar bäst, vilka material de ska tillverkas av och hur de ska bidra till att göra produkten så hållbar som möjligt. Ofta kan ett företag som har specialistkompetens behöva kontaktas och dessa kan erbjuda kreativa lösningar. Ibland kan man till och med specialdesigna en unik skruv eller mutter för en specifik produkt. Oavsett hur många eller hur komplexa skruvar, muttrar eller bultar man behöver är planeringen viktig. Även om man lätt distraheras av de större arbetsmomenten måste man komma ihåg att fästelementen är precis lika viktiga som framställningen av huvuddelarna. För även den smartast designade produkten gjord med bästa möjliga metallbearbetning står och faller med monteringen.